“Sassari” – grad rođenja brojnih predsjednika Italijanske republike

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on skype
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Sassari je jedan od najvažnijih gradova u sjevernoj Sardiniji, koji je prepoznatljiv po svom historijskom centru gdje zaista možete uživati u starim zgradama sagrađenim u različitim stilovima kao što su neoklasični, barokni, gotički i sl.

Sassari je grad od kojeg na prvu ne očekujete mnogo ali vas na kraju iznenadi na hiljadu načina. Samim ulaskom u centar grada otkrićete jedan od najljepših dijelova Sardinije pri čemu ćete se zaljubiti u historiju, spomenike, zelene površine, kulturu, tradiciju i kuhinju koja će vas posebno očarati. S druge strane ukoliko se odlučite malo više upoznati sa ovim gradom otkrićete i vrlo zanimljivu historiju  ispunjenu sa brojnim ličnostima, republikama, invazijama morskih pirate i drugih brojnih zamimljivosti.

Postao je slobodan grad 1236. sa kreiranjem Statuta Sassarija, koda koji je regulisao civilni, pravni i ekonomski život građana. Meni je ovaj aspekt svake civilizacije vrlo interesantan jer to predstavlja preteče uređenih društava i demokratija u kojima danas živimo. Historijski gledano, postoji samo 5 kopija ovog manuskripta od čega dvije datiraju na sami početak osnivanja grada Sassarija.

Jedna od zanimljivosti koju bih preporučio da posjetite je i dvorac Sassarija, koji je služio kao sjedište Španske inkvizicije na Sardiniji i koji je uništen 1877. Danas možete pronaći samo ostatke koji su i dalje vrijedni posjećivanja. Kao što sam ranije spomenuo grad ima vrlo interesantnu historiju čije ostatke i simbole možete vidjeti kroz samu arhitekturu i kulturu grada. Sassari je grad koji je bio pod vlasti Francuza od 1527 pod kojima je preživio brojne periode ozbiljne socijalne i ekonomske krize ali i kuge 1582. Nakon toga sa Ugovorm iz Utrechta 1713, započeo je kratki period Austrijske dominacije a nakon toga i Savoya, unije italijanskih gradića.

Tokom svog razvoja grad se širio izvan svojih prvotnih zidina posebno nakon što je preživio kugu koja je bila zastrašujuća bolest za cijelu Evropu. Slijedeći primjer Torina,  grad je dobio nove distrikte sa bolnicama, zatvorima, školama, trgovima ali i pozorištem. Vremenom je Sassari postao i drugi najvažniji grad za proizvodnju kože. 

Piazza d'Italia in Sassari on a clear day, Sardinia

Međutim Sassari je mnogo više od historije i postoji barem 12 razloga zašto je ovaj grad vrijedan posjeta:

 1. Ovo je grad u kojem je nastao prvi Univerzitet na Sardiniji koji je i dalje jedan od bolji univerziteta u polju prava, agriculture i veterine
 2. Sassari je grad kojem je Fontana simobol koja ujedo predstavlja i genijalno djelo arhitekture i umjetnosti. Radi se o Fontani Rosello, koja je bila poznata kao i najveći bunar područja od 1295-te godine.
 3. Glavno mjesto okupljana jeste trg iz 19-og stoljeća , Piazza Izalia, gdje se Palača provincije i neogotička palača Giordano nadnose nad grad.
 4. Grad u kojem se velike Svijeće, koje su zaštićene kao UNESCO World Heritage Site, na August 14-ti nose na ramenima ljudi posvećenih magičnom plesu prolazeći kroz uske i zakrčene ulice grada pa sve do gradske Katedrale.
 5. Grad je pun prekrasnih historijskh građevina iz sedamnaestog i devetnaestog stoljeća u kojima se nalaze općinske kancelarije i muzeji. 
 6. Sassari je grad rođenja brojnih predsjednika Italijanske republike kao što su I Enrico Berlinguer, Antonio Segni i Francesco Cossiga.
 7. U Sassariju ćete pronaći komandu Brigade Sassari, čiji korijen datiraju u Prvom Svjetskom Ratu gdje su se Sardinijci istaknuli u borbi na frontu. Napisana za Sardinijce, himna  Dimonios (vragovi) komemoriše vrijednosti i hrabrost tipičnu za otočane.
 8. Ovo je grad u kojem možete pronaći najbolje jelo fast food:  fainè
 9. Spomenik Mount Accoddi, posebna na cijelom mediteranu sa piramidalnom strukturom slična ziguratima Mezopotamije.
 10. Jedino prirodno jezerona Sardiniji, jezero Baratz je locirano na teritoriji Sassarija
 11. Ovo je grad u kojem možete pronaći i atmosferu Škotskog Visočja i to u Aregenteiri
 12. Ovdje možete vidjeti zaljev Asinara sa kristalno-jasnim morem Sardinije i rozim flamingosima