Taal Volcano

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on skype
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Taal vulkan je drugi najaktivniji vulkan u provinciji Batangas. Ovaj složeni i prekrasni vulkan koji se nalazi u sred jezera Taal često je nazivan i otokom usred jezera a posebno jer je to najniži vulkan na svijetu na 311 metara nadmorske visine. S ovog vulkana se pruža zaista spektakularan pogled, a posebno jer je lociran oko 50 kilometara  od Manile, glavnog grada Filipina.

Glavna tačka vulkana je locirana u glavnom kraterskom jezeru lociranom na otoku Luzon koji se smatra glavnim otokom Filipina.


Vrlo je bitno napomenuti da je ovo ujedno i vulkan sa 33 erupcije u svooj historiji. Sve erupcije su se dešavale na gore pomenutom vulkanskom otoku u jezeru Taal. Samo jezero Taal je nastalo uslijed prethistorijskih erupcija između 140,000 do 5,380 godine prije Krista. Kako je i dio Pacifičkog vatrenog prstena vulkan je imao nekoliko snažnih erupcija u prošlosti koji su uzrokovali gubitke ljudskih života. Neke procjene indiciraju da su gubici u brojama između 5000 i 6000 ljudi.

Baš zbog svoje eruptivne prošlosti i blizine naseljenim područjima, vulkan je uvršten u 16 svjetskih vulkana koji bi trebalo israživati i držati na oku, od strane međunarodne organizacije IAVCEI, kako bi se spriječile buduće nesreće.

Unatoč upozorenjima od stranefilipnske vladine organizacije PHILVOCS (Filipinski institute za Vulkanologiju i Seizmologiju). Zajednice naseljene oko vulkana zarađuju tako što gaje usjeve obogaćene vulkanskim zemljištem i love ribu, tilapia najčešće. mainly tilapia which is one of the sought after fresh water fish in the Philippine market.Danas mnogi posjetitelji koji posjete Filipine potrude se da posjete i ovaj vulkan koji i dalje predstavlja intrigantno djelo prirode.