Tanay – “Ravnoteža”

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on skype
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Boraveći na ovoj stijeni pokušavao sam pronaći ravnotežu nadahnut ovim mjestom i ljudima koji ovdje žive. 

Ravnoteža …?

Jeste li upoznati s tim? Znate li šta je to? Da stvar bude još složenija, šta je sa „Rock Balancingom“? Jeste li čuli za to? Zvuči zanimljivo zar ne? Možda ste pokušali uravnotežiti različite stvari, ali balansirati teške i različite veličine i oblike kamenja-stijena, pa to su izvanredne vještine. Umijeće balansiranja kamenja-stijena nije lako lagano izvoditi imajući u vidu da su stijene najnepravilniji oblici na zemlji.

U Tanay Rizalu, samo 57 kilometara istočno od Manile, jedan sat i 30 minuta vožnje, postoji nešto što se zove  balansiranje kamenja-stijena i to je iznimno popularno.

Prema Wiki-ju: Balansiranje kamenja-stijena je umjetnost, disciplina ili hobi (ovisno o namjeri vježbača) u kojem je kamenje-stijene uravnotežene jedna na drugoj u različitim položajima. Ne postoje trikovi koji pomažu u balansiranju, poput ljepila, žica, potpornja ili prstenova.

Na Filipinima osnovana je Rock Balancing  grupa u septembru 2010. Bila su dva zagovornika koji su popularizirali, organizirali i uveli ovaj oblik umjetnosti u Tanayu, Leandro Tamayo Inocencio i Ildefonso Bandoma Vista. Ova dva imena su zagovornici zelenijeg i čistijeg okruženja. Sam razlog zašto su uveli ovu umetnost nije samo da je izvode ili izlažu, već da nagovore lokalce da podrže njihov projekat pod nazivom „Putovanje za drveće“. Ovaj projekat teži da podigne svijest i promoviše ekološku svijest i očuvanje života kroz održavanje takve izložbe Rock Balancing-a.

Bio je to uspjeh – aktivnosti na sadnji drveća, predavanja o ekološkoj svijesti, balansiranje kamenja-stijena i još mnogo toga u suradnji s Općinom Tanay, Kampanja za tri milijarde stabala, Programom Ujedinjenih nacija za zaštitu okoliša (UNEP), i 350.org-ovom 10- 10-10 Global Work Party, bezbrojni sponzori i volonteri.

„Masaya i balansiranje kamenja-stijena u prelijepoj atmosferi u Tanaju (događaj Rock Balancinga je vrlo svečan i tome svjedoče mnogi posjetioci)“, saopštila je policija u Daranak Falls-u. Događaj se od tada održava svake godine u Tanay Town Properu, no neka su remek djela dostupna upravo na vodopadu Daranak. “Podrijetlom su iz SAD-a, i oni su ga donijeli ovamo”, dodao je.

Istina, svjedočenje ovim remek djelima zaista me impresioniralo i motiviralo me da probam. Probao sam jedan, ali to je bilo zaista teško, prvo morate odabrati pravi oblik stijena iz rijeke. Morate ga uravnotežiti prema centru gravitacije. Zaista mjeri vaše strpljenje i kreativnost.

Štaviše, iskusiti to lično predstavlja vrijedno iskustvo. Shvatio sam da se čak i bezvrijedna kamen-stijena može pretvoriti u vrijedan oblik umjetnosti. Umjetnost koja svijet može učiniti zelenijim i čistijim, umjetnost koja može povećati turizam u Tanay Rizalu te umjetnost koja te može naučiti kako postati strpljiv.