Zanimljivosti o Makedoniji

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on skype
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Makedonija, oficijalno Sjeverna Makedonija je zemlja sa velikom historijom, koja nije prihvaćena, odnosno priznata od susjeda, Bugarske i Grčke čak ni dan danas. Dok Grci i dalje vode bitku o historiji i postojanju Aleksandra Makedonskog, Bugari se bore da zaštite svoj jezik i kulturu, koju su po njihovim riječima preuzeli Makedonci. Ako ste priklonjeni nekoj od strana ne zamjerite mi ako se ne slažete sa nekim od činjenica i zanimljivosti koje ću navesti ispod.

Neke od zanimljivosti koje bih izdvojio su:

 1. Aleksandar Veliki bio je prvi vladar koji se može nazvati ‘svjetskim vladarom’. Njegovo se carstvo protezalo preko Grčke, Perzije i Indije do Egipta.
 2. Makedonija je jedna od država s najviše planina i planinskih vrhova. Vrhovi čak 34 planine nalaze se u ovoj zemlji, a niti jedan nije niži od 2000 metara nadmorske visine. Najviša je planina Korab čiji vrh doseže 2753 metara.
 3. Zastava je izrađena od crvene pozadine na kojoj ima zlatno sunce. Sunce je s osam sunčevih krakova koji se protežu od sunčevog diska s proširenjem do rubova zastave. Ono predstavlja “novo sunce slobode”, opjevano u makedonskoj nacionalnoj himni.
 4. Postali su nezavisni 8. Septembra 1991.
 5. Makedonija ima 2 miliona stanovnika od kojih 1/3 živi u Skoplju i njegovoj okolini
 6. U Makedonji se priča većinom Makedonski jezik (70%), ali i Albanski (21%), Turski 3%, BHS 3%.
 7. Sjeverna Makedonija ima važnu tranzitnu ulogu u međunarodnome robnom prometu između srednje i istočne Europe i Egejskoga mora (dolinom Vardara).
 8. Skoplje važi za jedan od najzagađenih gradova Evrope
 9. U Makedoniji se koristi Makedonski Denar (1€ = cca 30 MKD)
 10. Makedonija graniči sa Srbijom, Albanijom, Grčkom i Bugarskom.
 11. Po porazu makedonske vojske za vladavine Aleksandra Velikog Makedonskog, Makedonija pada pod rimsku vlast.
 12. Aleva paprika, crvena, mljevena, slatka i ljuta začinska paprika – je sastojak bez kojeg bi makedonska kuhinja bila nezamisliva, kao i specijalitet iz prethodno spominjanog i isključivo graha tetovca.
 13. Za jednu od najpoznatijih humanitarki svijeta i dobitnici Nobelove nagrade, Majka Tereza kažu da je rođena u Skoplju, Makedoniji.
 14. Makedonci su jedan od najljubaznijih naroda u Evropi
 15. Makedonija je popularna po različitim vinima i vinovoj lozi, a najpopularniji je Tikveš.
 16. U aprilu 1993. godine Makedonija je primljena kao punopravna članica u organizaciji UN-a, ali zbog političkog pritiska Grčke, pod imenom Bivša Jugoslavenska Republika Makedonija (FYROM)
 17. Ohridsko jezero je najdublje jezero u Evropi i nalazi se između Makedonije i Albanije
 18. Skoplje je preživjelo nekoliko velikih potresa. Najveći su se dogodili 518. i 1963. godine i tada su uništili gotovo cijeli grad, a u 18. stoljeću austro-ugarski general Piccolomini je naredio da se grad spali. Požar je trajao dva dana i uspjela su preživjeti uglavnom samo kamene građevine poput tvrđave Kale.
 19. Rijeka Vardar teče kroz skoro 90 posto teritorija Makedonije i protječe kroz gotovo sve veće gradove pa tako i Skoplje.
 20. Minimalna plata iznosi oko 200€, a onaj koji zarađuje 400€ je sretan Makedonac
 21. Makedoniji nazivaju zemlju izlazećeg sunca
 22. Najpopularniji gradovi u Makedoniji su Skoplje, Ohrid, Kumanovo i Strumica